Ceza Avukatı Nedir ?

Ceza Avukatı Nedir ?

Ceza Avukatı Nedir ?

Türkiye’de yasal olarak avukatlık mesleğinde branşlaşma olmadığı gibi ceza avukatı veya ağır ceza avukatı şeklinde bir tanımlama da yoktur. İnternette “ağır ceza avukatı” adı altında açılan başlıklar gerçeği ifade etmemektedir. Mevzuatta ceza avukatı adında bir avukatlık dalı tanımlanmamıştır. Ceza davalarına giren avukatların kendini ceza avukatı olarak tanıtması dahi yasal olmadığı gibi etikte değildir. Ancak, halk arasında ceza davalarına giren avukatlara kimi zaman ağır ceza avukatı denildiği görülmektedir. Biz de bu makalemizde daha anlaşılır olması ve kendimizi daha iyi anlatmak adına ceza avukatı kavramını kullanacağız.

Hukuk sistemimizde özel bir tanımı bulunmayan ağır ceza avukatı, halk arasında ceza davalarına bakan ve ceza hukuku alanındaki müvekkillerini temsil eden avukatlar için kullanılan bir terimdir.

Ceza Avukatı Kime Denir?

Ceza avukatı, gerek kişi özgürlüğü bakımından gerekse mağdur haklarını koruma bakımından toplumun en temel sorunlarıyla uğraşır ve soruşturma veya kovuşturma aşamasında suç şüphesi altında bulunan veya suçun mağduru olan kimselere hukuki destek sağlar. Türkiye’de avukatların ceza hukuku alanında uzmanlaşma zorunluluğu yoktur. Ancak toplumda ceza hukuku alanında çalışan avukatlara ceza avukatı veya ağır ceza avukatı denmektedir. Ceza avukatı olarak bahsedilen avukatlar, ceza hukuku alanında kendilerini geliştiren avukatlardır. En iyi ceza avukatı kimdir sorusuna verebilecek cevap ise, kendisini ceza alanında geliştirmiş ve size bu konuda karşılıklı güven verebilen avukat olacaktır. Bu bağlamda İstanbul ceza avukatı olarak 7/24 Acil Hukuk Bürosu, alanında uzman ceza avukatları ile güçlü çözüm ortakları

Ceza Avukatının Sorumlulukları Nelerdir?

Ekibimiz tarafından hukuk hizmetleri verilirken ceza avukatı nedir sorusundan ziyade ceza avukatının sorumlulukları nelerdir sorusu ön plana çıkmaktadır. Gerek 7/24acilavukat.com bünyesinde gerekse güçlü çözüm ortaklarımız, tüm ceza avukatları sorumluluklarının bilincinde olarak savunma işlemlerini gerçekleştirirken müvekkil odaklı bir yaklaşım sergilemektedir.  Ceza Hukukunun kazuistik olarak değil genel ve soyut olarak düzenlenmiş olması bu hukuk dalının Yargıtay’ın emsal kararları ile gelişmesine yol açmıştır. Ceza Avukatı bu sebeple yasa maddelerini bilmekle yetinemez. Yargıtay’ın emsal kararlarını da yakından takip etmek mecburiyetindedir. Tutuklu olan kişilerin davasını alan ceza avukatı duruşma öncesi tutuklu ile cezaevinde görüşerek maddi gerçeği kavramaya çalışır.

Sanığın ceza avukatına güvenmesi ve gerçeği söylemesi son derece önemlidir. Çünkü bazen gerçeği saklamaya çalışarak büyük bir ceza almak yerine gerçeği detayları ile anlatarak suça sürüklenme sebepleri de belirtilmek suretiyle mahkemeden sanığın cezada indirim alması sağlanabilir. Ülkemizdeki sosyal yapı sebebi ile özellikle tutuklu olan sanıklarda pek çok akrabası ceza avukatını arayarak fikir beyan etmekte ve soru sormaktadır. Ceza avukatı sabırlı olmalı, içinde bulunduğu toplumun yapısını ve sanığın tutuklu olmasını göz önüne alarak yalnızca sanığa değil, sanığın 1. Derece akrabalarına da nasıl bir savunma yapılacağını eldeki delillerin değerlendirilmesini, indirim veyahut beraat sebeplerini, muhtemel ceza miktarını anlatmalıdır. Sanık, ceza avukatı ve sanığın dışarıdaki ailesi tutuklu işlerde sürecin sonuna kadar bir arada çalışmalıdır.

Ceza avukatı dosyayı ayrıntılı olarak incelemek ve dosyayı hakimden daha iyi bilmek zorundadır. Çünkü çoğunlukla şeytan ayrıntıda gizlidir. Ceza avukatı savunmasını hazırlarken bazen tek bir cümle yazabilmek için yüzlerce sayfalık Yargıtay kararı okumaktadır. Çünkü davanın kaderini etkileyecek omurga ilk celseye kadar verilecek yazılı savunmadır. Bu savunma bir kez verildikten sonra dönüş zor olur. Bu savunma dilekçesi ise yoğun emek isteyen sıkıntılı bir süreçtir. Ceza avukatının en temel sorumluluğu denilebilir ki doğru bir savunma dilekçesi vermektir. Baştan savma ve kalıplaşmış; kopyala-yapıştır şeklinde  dilekçeler verilmesi halinde, savunma hakkı neredeyse hiç kullanılmamış olur. Dosyasına hakim, Yargıtay kararları ile savunmasını desteklemiş ve bunu sade bir üslupla savunma dilekçesi haline getirebilmiş bir ceza avukatı, Mahkeme Hakimi veyahut Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti için de büyük şanstır. Vicdani kanaatiyle karar verecek hakim, savunma makamı tarafından doğru hazırlanmış bir savunmayı okuduğunda, sanığın lehine olan hususları ve emsal Yargıtay kararlarını araştırmakla uğraşmayacak, var olan savunma kendisine yetecektir.

Yargılama devam ettiği sırada sanık tutuklu kalabilir. Bu durumda cezaevine giderek sanıkla  görüşme yapılması ve davanın gidişatı hakkında değerlendirme yapılması son derece önemlidir. Tutukluluk devam ettiği sürece sanıkla ve sanık yakınları ile olan diyalog devam ettirilmelidir. 

Mahkeme sanık aleyhine karar verir ise kararın Bölge Adliye Mahkemesince i̇ncelenmesi için  i̇stinaf kanun yoluna başvurmak ve bölge adliye Mahkemesi de başvuruyu reddederse yahut kararı onar ise Yargıtay yoluna başvurmak da   Ceza Avukatının görevleri arasındadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ceza Avukatı ne iş yapar?

Bir Ceza Avukatı, suç faaliyetleriyle suçlanan kişileri kovuşturur veya savunur.

Ceza Avukatının görev ve sorumlulukları nelerdir?

Bir Ceza Avukatının, duruşmalarda ve mahkeme duruşmalarında müvekkillerini temsil etmek gibi birçok sorumluluğu vardır. Ayrıca gerektiğinde yasal belgeler hazırlarlar ve savunma anlaşmaları ve anlaşmaları müzakere ederler.

İyi bir Ceza Avukatı yapan nedir?

İyi bir Ceza Avukatı, müvekkillerine ve mahkeme duruşmalarında karmaşık yasal bulguları sunduğundan, mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olmalıdır.

Ceza Avukatı kimlerle çalışır?

Bir Ceza Avukatı, tüm dosyaların ve yasal belgelerin duruşmadan önce mahkemeye sunulmasını sağlamak için Mahkeme Katipleri gibi birçok profesyonelle birlikte çalışacaktır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir